♥niNa SyakiNa♥








~..Be My Followers..~

:: Sejarah Permainan Bowling, Peminat Bowling Patut Tahu Ini! ::

Share

Tahukah anda?
Pada zaman dahulu, mereka yang bermain bowling adalah
dari golongan bangsawan sahaja!
dan setiap pin Bowling tersebut akan disusun secara manual!!!
macam tak percaya bukan?
tapi itu laa hakikat! huhu...


Sejarah Bowling Dan Cara Permainannya



:: Klik READMORE Untuk Bacaan Seterusnya... ♥ ::




Bowling adalah suatu jenis olahraga atau permainan yang dimainkan dengan menggelindingkan atau melemparkan bola dengan menggunakan tangan. Bola bowling akan dilemparkan ke pin yang berjumlah sepuluh buah yang telah disusun menjadi bentuk segitiga jika dilihat dari atas...

Jika semua pin dijatuhkan dalam sekali gelinding atau lemparan maka itu disebut strike. Jika pin tidak dijatuhkan sekaligus maka diberikan satu kesempatan lagi untuk menjatuhkan pin yang tinggal. Bilamana pada lemparan kedua tidak ada lagi pin tinggal disebut spare. Jika setelah dua kali masih ada pin yang tersisa maka disebut open frame (missed) yang kesemuanya itu akan menentukan perhitungan angka yang diperolehi dalam setiap permainannya. Pin akan kembali disusun seperti semula untuk frame selanjutnya.

Cara perhitungan angka untuk olahraga ini adalah:-

setiap game mempunyai 10 frame, setiap frame mempunyai 2 kotak yang melambangkan dua kali kesempatan lemparan. Khusus pada frame ke 10 ada 3 kotak yang ertinya kita mempunyai kesempatan 3 kali lemparan. Score tertinggi dalam setiap gamenya adalah 300 yang disebut perfect game. Setiap Frame strike akan mendapatkan tambahan angka dari 2 lemparan selanjutnya, sedangkan untuk spare mendapat tambahan angka dari 1 lemparan selanjutnya...


Menarik bukan fakta ini? huhu...

Siapa suka main bowling, angkat tangan!!!
wahh... ramai yang suka main bowling... hoho...




even family nina pun suka main...
nak-nak lagi mama nina...
nak pergi mana-mana mesti bawa stokin busuk dia...
kenapa? sebab senang nanti jumpa Bowling Valley dekat mana-mana,
tak payah beli stokin dah... hahaha...



::nina says::
tak pernah main bowling dengan kawan-kawan...
sebab nina segan... bukan terror sangat pun...
sekali main score just average 110-140...
cehhh...


Photobucket

♥niNa SyakiNa♥ DALAM BUNGA CANTIK ADA NINA

7 Leave Here, Comments and Lovely Words:

LiErOSe~QiEmi said... [Reply to comment]

140 jatuhan pin kira tak pandai main lagi erk?? kalau main bawah 140 tu acane?? hahaha

nazihahisa said... [Reply to comment]

susun sendiri tu.. mak aihhh

My Little Diary said... [Reply to comment]

salam,

saya suke main boling jugk...
hehe utk suke2x ajer...

mamalieyna said... [Reply to comment]

suka main bowling! tp sejak kawen, tak pernah main lgi..huhu..

weeiii susun scr manual?..Masyaallah.. =P

izfanora said... [Reply to comment]

wah.. my fvrt game tue.. tiap bln mesti main 7-8 kali.. huhu..

Ashiya Mizuki said... [Reply to comment]

da lame xmen bowling..jum2..hehehe

syed yusoff soffian syed zain said... [Reply to comment]

Asal ciptaan oleh org yahudi... Ia telah lama dimainkn pada era zaman rom lg... Jd fikir2 kan lh bg peminat sukan. Hanya fakta bukan untuk auta...