♥niNa SyakiNa♥








~..Be My Followers..~

:: Apakah Sebab-Sebab Utama Mengapa Kos Hantaran Perkahwinan Pada Zaman Sekarang Semakin Mahal? ::

Share


Salam Blogger...
tak lama lagi akan tiba musim mengawan perkahwinan...
nampaknya semakin murah rezeki kita nak makan nasi minyak... huhu
agaknya, ada ke yang sudi jemput kita nih? hihi...

Kalau kita imbas zaman-zaman terdahulu, usia 15 tahun dah bernikah...
aishh... kalau di zaman sekarang, umur 15 tahun,
kita masih sibuk dengan buku-buku dan peperiksaan...
kalau di zaman dahulu, mungkin dah anak seorang... kan... huhu...
lagipun, sekarang nih musim orang kahwin lewat usia...

Mengapa ini terjadi?

Ada yang berpendapat, mereka perlu bekerja keras untuk mengumpul duit untuk berkawin, kerana kos untuk berkahwin pada zaman sekarang adalah sangat2 tinggi...
Betul ke?


Mengapa Kos Hantaran Perkahwinan Pada Zaman Sekarang Semakin Mahal?


:: Klik READMORE Untuk Bacaan Seterusnya... ♥ ::




Mak Ayah letak harga tinggi...
Harga Minyak naik, harga barang-barang semua turut naik...
Kos untuk membuat kenduri kendara pun tinggi...
Pakai katering, sekurang-kurangnya RM8 sekepala...
Perempuan zaman sekarang belajar sampai peringkat universiti...
Sekurang-kurangnya dah ada Degree...
Sudah tentu, perempuan tersebut berjawatan tinggi...
Perempuan itu sejak azali bercitarasa tinggi...
Biasa pakai barang-barang yang berjenama dan diimport dari luar negara...
Ye laa... gaji perempuan pun tinggi, dia rasa dirinya lengkap segala-galanya...
Pastu ada adat, sekiranya Kakak belum kahwin;
jadi kena beri double untuk belanja kakaknya...
Perempuan itu menjadi dara pingitan di kampung...
Nak-nak lagi kalau perempuan tersebut adalah antara yang
paling cantik di dalam keluarga...
Terakhir sekali, yang nih memang tak boleh elak,
kalau Bapa perempuan Dato, Tan Sri, hartawan, jutawan, kaya-raya...
dah sah-sah belanja kahwin secara automatiknya menjadi tinggi... hehe




::nina says::
Apa pendapat anda?



Photobucket


♥niNa SyakiNa♥ DALAM BUNGA CANTIK ADA NINA

3 Leave Here, Comments and Lovely Words:

Eliyana said... [Reply to comment]

semua ni sebab kos hidup makin tinggi...nak salah mak bapak pun tak boleh, lagi2 klu ank ppuan ada degree...masing2 kena tolak ansur laa jwbnya

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

i agree ! betul-betul !

Affieza said... [Reply to comment]

Betul tu..semua aspek di ambil kira skrg ni...bljr level mana, lulusan apa dan keje ape...ini semua penyumbang kpd tingginya nilai hantaran kahwin....huhu