♥niNa SyakiNa♥








~..Be My Followers..~

:: Tips Berblogging: Masuk Rumah Orang Kena Ada Adab, Apatah Lagi Bila Masuk Blog Orang ::

Share

Adab kena jaga, sopan santun kena ada...

Sebelum ini, dalam entry Etika Berblogging,
nina ada sentuh serba sedikit tentang berblogging ni...
jadi, hari ini nina nak sentuh kisah adab berblogging...

Masuk Rumah Orang Kena Ada Adab,
Apatah Lagi Bila Masuk Blog Orang
...



:: Klik READMORE Untuk Bacaan Seterusnya... ♥ ::





Tips dan Adab Ketika Berblogging Yang Perlu Blogger Tahu


Beri salam pada tuan rumah
Terutamanya bagi yang beragama Islam. Sekurang-kurangnya tulis laa 'salam'. Nescaya ada hikmah di sebalik salam itu...


Gunakan ayat yang baik di komen/shoutbox
Berilah ayat yang baik2 di shoutbox. Jangan sesekali gunakan ayat-ayat kasar dan lucah kalau nak tinggalkan komen...


Komen yang baik2
Berilah komen yang baik2. Beri pujian. Tak perlu laa sampai nak puji2 sampai kembang tuan rumah...


Tegur secara baik
Kalau ada tuan rumah buat salah, sila laa tegur dengan baik2. Mulakan dengan kata2 yang manis, kemudian baru laa bagi teguran...


Jangan sibuk jaga tepi kain orang
Tak salah kalau kita nak tanya tuan rumah, make up yang dia pakai, brand baju apa yang dia beli, tapi berpada-pada laa. Jangan sampai tuan rumah naik rimas. sampai tanya hal2 dalam kain...


Jangan plagiat entry
ini perkara penting sekali. Jangan laa nak plagiat entry orang. tak salah kalau buat entry tajuk yang sama. tapi biar laa isi yang berbeza. baru laa tak nampak sangat kita plagiat kat mana...


Minta izin
minta izin dulu sebelum nak plagiat entry itu. Apa salahnya. Tak rugi pun. Siap tuan rumah yang kita minta izin untuk diplagiatkan itu pun beri sokongan pada kita tau... tak caya? nina pun pernah buat tau kat sini...


Tinggalkan penghargaan
Kalau dah plagiat entry orang lain, apa salahnya tinggalkan link tuan rumah, Sumber ke, Kredit ke, apa2 je laa yang berkaitan...


Mintak maaf dengan ikhlas
Bila kita dah buat salah, sila mintak maaf dengan ikhlas dan jujur. Buat satu entry maaf dan pastikan bahasa yang digunakan tidak menyakitkan hati orang yang membaca...



Photobucket

♥niNa SyakiNa♥ DALAM BUNGA CANTIK ADA NINA

7 Leave Here, Comments and Lovely Words:

Miza Yusof said... [Reply to comment]

thanks for this info :)

av_va said... [Reply to comment]

salam nina..katakan yang kamu tidak tersalah faham dengan shoutmix sy.plzzz...plzzz...

syer. said... [Reply to comment]

betul...sokong sangat :)
sis..kamu telah ditag..kalo rajen buat ye :)
http://thestoryofsyer.blogspot.com/2010/11/tagged-from-cik-fadz.html

Eliyana said... [Reply to comment]

waaa...sungguh bersopan tuan blog...anak sapa tu??

p/s: orang berbudi, kita berbahasa kan?

Affieza said... [Reply to comment]

Thanx 4 the tips...

Hanis Azla said... [Reply to comment]

Tips yg baik ni.. Salam kenal Nina.

~SukEMakAn~ said... [Reply to comment]

nice one!