♥niNa SyakiNa♥








~..Be My Followers..~

:: Tips Berblogging: Ada Apa Dengan Nuffnang? Sejarah Nuffnang? Jom Kenali Nuffnang! ::

Share


:: Salam Mesra Dari Nina Syakina
~~~~~~~




atas permintaan adik Eira,
nina akan terangkan serba sedikit berkaitan Nuffnang nihh...



Apa itu Nuffnang?

:: Klik READMORE Untuk Bacaan Seterusnya... ♥ ::




Nuffnang merupakan peneraju komuniti pengiklanan blog yang pertama di rantau Asia-Pasifik. Pelantar dalam talian ini membolehkan pihak pengiklan menyiarkan iklan berasaskan grafik mahu pun video ke dalam lebih 100,000 blog pelbagai jenis pelantar. Nuffnang kini mempunyai cawangan pejabat dalam 4 buah negara; Singapura, Malaysia, Filipina dan Australia. Pasukan-pasukan di setiap pejabat giat berusaha menghubungkan jenama-jenama produk kepada para blogger.


Di antara para pengiklan Nufnang ialah Citibank, Nokia, Sony, Procter & Gamble, Nokia, Nike, Nestle, dan banyak lagi. Selain pengiklanan berasaskan blog, Nuffnang juga membina reputasi dengan menjadi sebuah komuniti untuk blogger, menganjur dan menyokong pelbagai jenis aktiviti seperti tayangan wayang, seminar, bengkel kerja, parti dan lain-lain lagi. Sejak kebelakangan ini, Nuffnang telah menjadi tumpuan media akhbar utama seperti The Star, Malaysia dan The Sunday Times, Singapura selain media-media lain atas kejayaan mencipta komuniti baru di dalam alam maya.


Istilah Nufnang?

Antara istilah penting yang perlu anda tahu tentang Nuffnang iaitu:-

Campaign (CPC)
Buffered Earnings (BE/CPM)
Advertorials (Ads)


Campaign (CPC) / Cost Per Click
Pada permulaan, Earning anda biasanya bergantung kepada click per visitor anda kepada iklan. Iklan bagi Campaign CPC ini selalunya muncul dari pukul 12.oo AM hingga 12.00 PM. Kadang-kadang ianya tidak menentu. Bergantung kepada Nuffnang nak bagi iklan apa kepada anda.

Tips: Pada tahap permulaan ini, anda perlu rajin blogwalking dan mengupdate blog anda pada setiap hari untuk menarik traffik yang tinggi ke blog anda. Apabila traffik anda tinggi; sekurang-kurangnya 100 unique visitor setiap hari, maka peluang blog anda mendapat BE sangat cerah!


Buffered Earnings (BE/CPM)
Earning anda bergantung kepada jumlah unique visitor yang maintain 100+/200+ sehari. Iklan yang dikeluarkan adalah bergantung kepada Pengiklan/Advertiser. Sekiranya Pengiklan /Advertiser tertarik dengan blog anda, pihak mereka akan berurusan dengan pihak Nuffnang untuk menyewa tapak di blog anda dengan mengikut bilangan unique visitor anda. Earning nih akan tamat selepas Pengiklan/Advertiser yang menyewa iklan di blog anda mecapai unique visitor yang dikehendaki mereka. Ianya juga dikenali sebagai Metered Earning (ME).

Tips: Semasa mendapat BE, semakin tinggi Unique Visitor, semakin tinggi Earning a.k.a duit anda dapat!


Advertorials (Ads)
Earning yang paling 'dikehendaki' di dalam Nuffnang. Earning ini diberi kepada blog-blog yang bertaraf profesional, di mana unique visitornya setiap hari mencapai ribu-riban! Sekiranya ada Pengiklan/Advertiser yang tertarik dengan blog anda kerana unique visitor anda yang ribu-riban itu, maka mereka dengan sukacitanya akan beriklan dengan anda. Kadangkala, secara senyap-senyap. Anda pun tak tahu bila anda perolehi Earning tersebut. Caranya ialah anda dikehendaki menulis post berkenaan produk terbaru mereka di dalam blog mereka. Bila mereka kesan blog anda, mereka dengan sukacitanya akan membayar anda dengan jumlah yang tinggi! Namun begitu, untuk memperolehi iklan ini, anda perlulah mempunyai unique visitor yang sangat tinggi dalam masa sehari…


belum menyertai Nuffnang?

anda boleh menyertainya di

http://www.nuffnang.com.my


Kalau nak tahu dengan lebih lanjut tentang Nuffnang,
boleh tanya pada Encik Google yaa... huhu

to be cotinued...



::nina says::
malu bertanya sesat jalan...
tapi sekarang nih dah tak risau dah sesat...
dah ada GPS... hehe


Photobucket

♥niNa SyakiNa♥ DALAM BUNGA CANTIK ADA NINA

19 Leave Here, Comments and Lovely Words:

AISHA INANI said... [Reply to comment]

memang sungguh jauh la kan aku nak dpt rasa duit nuff nihhh! sobss.

good_boy said... [Reply to comment]

sekarang ade baru...cpa..huhu

URY said... [Reply to comment]

wow! good info, thanks..

mellow said... [Reply to comment]

nina nina nak tanye hehehe

but why everyday plg tk pon kite dpt dlm 90 unique visitor , tp earning nuff ttp 0.00 .

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

jenuh BW nak dapat UV

arep_lockermonth said... [Reply to comment]

nice info kak nina!

Khairul Atikah @ Cik Yuki said... [Reply to comment]

penat bw tp earning ta nek2 pn. huhu

mellow said... [Reply to comment]

aiyok ! yeke ??? wah kunonye saye . hehehe

ape yg salah eh ? tolong tunjuk ajar :)

nina syakina said... [Reply to comment]

@AISHA INANI

lorhhh.. kena usaha lebih... jgn cpt mengalah... huhu.. ^^

nina syakina said... [Reply to comment]

@good_boy

yupp ... tnggu next entry... huhu

nina syakina said... [Reply to comment]

@URY

ur welcome... huhu

nina syakina said... [Reply to comment]

@mellow
byk faktor kenapa kita tidak mendapat earning... ^^

nina syakina said... [Reply to comment]

@Alimaz-Kembara Terasing


tuhh laa... kadan2 nina nihh pemalas jgk... hihi

nina syakina said... [Reply to comment]

@arep_lockermonth

thans dear... ^^

nina syakina said... [Reply to comment]

@Khairul Atikah @ Cik Yuki

ada laa tuh something wrong somewhere... huhu

nina syakina said... [Reply to comment]

@mellow

nak nina ajar? boleh rujuk entry psl nuffnang sebelum ini... huhu

faranadhira ishak said... [Reply to comment]

terima kasih kak nina sudi kongsi ilmu :)

al-lavendari said... [Reply to comment]

ada orang kata GPS - Gua Pun Sesat !

ReeneeRaaid said... [Reply to comment]

thanks for the info dear :)