♥niNa SyakiNa♥








~..Be My Followers..~

:: Tips Berblogging: Rahsia Medapat BE Yang Mencurah Curah, Cara Cara Yang Betul Untuk Memasang Iklan Nuffnang ::

Share

Salam Mesra Dari Nina Syakina
~~~~~~~
atas permintaan kak Zur@ZaRi dan mungkin ada Blogger lain yang nak tanya tapi segan, nina akan tunjukkan cara-cara yang betul untuk memasang iklan Nuffnang...

Cara-Cara memasukkan Iklan Nuffnang Ke Dalam Blog



:: Klik READMORE Untuk Bacaan Seterusnya... ♥ ::




Langkah 1

Klik pada pautan 'Design'.


Langkah 2

Klik pada pautan 'Edit HTML'.


Langkah 3

Untuk memasukkan kod nuffnang, sila rujuk di bawah bagi memasang setiap unit iklan Nuffnang di dalam template blog anda. Sebelum bermula, sila pastikan opsyen pilihan '
Expand Widget Templates' telah ditandakan.


a) Memasang unit Leaderbord (iklan di header)

Tekan Ctrl + F pada keyboard. Akan keluar satu kotak kecil di bawah. Copy kod ini.
<body>
dan paste pada kotak kecil tersebut seperti ditunjukkan pada gambar ini.


Kemudian, salin kod Leaderboard ini dan paste di dalam kawasan teks SELEPAS
<body>

yang bertanda hijau itu.

Ini Contoh Kod Leaderboard (Header).
Sila dapatkan di akaun nuffnang masing-masing yaa!
<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "6ee9bb3b1c464ff9b2ab8fbb11c9a849";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/k.js"></script>
<!-- nuffnang-->

ianya akan menjadi begini.


b) Memasang unit Large Rectangle (iklan di setiap entry)

Dengan cara yang sama seperti di atas, (Ctrl + F), copy
post-footer-line-3
paste pada kotak kecil, kemudian cuba pula cari kod
</b:includable>





Copy kod iklan Rectangle ini.


Ini Contoh Kod Rectangle.
Sila dapatkan di akaun nuffnang masing-masing yaa!
<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "6ee9bb3b1c464ff9b2ab8fbb11c9a849";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"></script>
<!-- nuffnang-->

kemudian, paste kod SBELUM

</b:includable>

seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.


perhatian: bahagian ini sukar sedikit kerana ada banyak tanda </b:includable>
maka, anda perlu pastikan betul-betul tanda tanda
</b:includable> adalah pada post-footer-line-3.

Kemudian Save. Selesai!!
Sekarang boleh pasang Skyscraper seperti biasa...



c) Memasang unit Skyscraper (iklan di sidebar)

Dengan menggunakan Page Element Gadget, pilih HTML/Javascript daripada senarai dan masukkan kod iklan di dalam kawasan teks yang disediakan.


Ini Contoh kod Skyscraper
.
Sila dapatkan di akaun nuffnang masing-masing yaa!

<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "6ee9bb3b1c464ff9b2ab8fbb11c9a849";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/lmn.js"></script>
<!-- nuffnang-->



Kemudian Save.
Selepas itu, cuba review blog anda. Ia akan menjadi begini.



nak cantik lagi, pergi ke akaun nuffnang, klik blog manager,
dekat unit undian/polls, sila tukarkan dri YES kepada NO...


Dah siap! moga-moga selepas ini banyak dapat BE yaa!!!
oh yaa... sini ada nina tunjukkan
cara-cara membuat iklan itu terapung
floating laa maksudnya, macam nina punya kat sebelah kanan ini...
cubalah!


::nina says::
Good Luck!
kalau ada apa-apa masalah,
bagitau nina k...

update: thanks a lot to kak miyoko
sebab betulkan kesilapan nina tadi...


Photobucket

♥niNa SyakiNa♥ DALAM BUNGA CANTIK ADA NINA

7 Leave Here, Comments and Lovely Words:

Zur@ZaRi said... [Reply to comment]

dear,
akak tgh buat nie..

sangat2 appreciated...
kompom kalo akak dapat first BE nnt, akak akan review balik blog nina..

tok guru yg banyak ngajar akak...

kalo da siap akak bgtau eh=))

♥ LULU ♥ said... [Reply to comment]

thnks 4 sharing!

nina syakina said... [Reply to comment]

@Zur@ZaRi


insyaallah kak... rajin2 r akak update slalu blogwalking... msti dpt punya... huhu

nina syakina said... [Reply to comment]

@♥ LULU ♥

ur welcome!

ris-famili.blogspot.com said... [Reply to comment]

Thank for info dan aku dah ikut panduan yg diberikan tentang pemasangan large rectangle (iklan selepas setiap entri) pada blog aku iaitu http://ris-famili.blogspot.com dan http://ris-it.blogspot.com. Selama ni aku masukkan secara manual iaitu letakkan kodnya di akhir setiap entri yang aku tulis. Amat berpuashati.
FYI - Aku follower blog ini yg ke 1082.

eima said... [Reply to comment]

TQ ...aku dah lama buat semua tuh ...
mayb trafik aku tk byk kot... tak pe

eima said... [Reply to comment]

opps lupa plak...TQ nina