♥niNa SyakiNa♥








~..Be My Followers..~

:: Tips: Makanan, Apa Yang Kita Tahu, Apa Yang Kita Tidak Tahu? ::

Share
Salam Mesra Dari Nina Syakina
~~~~~~~


hadis Nabi s.a.w,

"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil."


Tahukah Anda
Apa Yang Kita Tahu, Apa Yang Kita Tidak Tahu?



Kita tahu...
kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan bahawa kalau nak dapatkan vitamin B, kalau nak tambah darah dalam badan, kita kena makan hati haiwan atau hati ayam.

Kita tidak tahu...
sebenarnya Nabi tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ di mana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. maka, kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam.
makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.


Kita tahu...
kita diajar di dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan.

Kita tidak tahu...
sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi Muhamad s.a.w selain susu dan madu.
Cuba tengok Yahudi, mereka minum kopi, Starbuck. Malahan, Profesor di UK yang Yahudi semua ada segelas kopi di tangan mereka.


Kita tahu...
kita diajar kambing mempunyai tinggi kolesterol.

Kita tidak tahu...
kambing juga adalah makanan kegemaran Nabi Muhamad s.aw. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Yang sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol.


Kita tahu...
kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus.

Kita tidak tahu...
sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG,
kolesterol dan paling banyak lemak tepu trans.


Kita tahu...
para kafir juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tidak berkhasiat,
contohnya coke dan maggi.

Kita tidak tahu...
Coke tu sangatlah beracun, ianya sangat tidak bagus untuk kesihatan. ini kerana ianya mengandungi paras gula tinggi, sifatnya yang berasid, pH dalam lingkungan 3.5, malahan ada racun tersembunyi.


Kita tahu...
mereka menguar-uarkan kebaikan minum soya.
sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar,

Kita tidak tahu...
sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sebab di dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan estrogen pada wanita. soya juga ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zink yang penting untuk badan kita terjejas.



Firman Allah:

Wahai sekalian manusia!
Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,
dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,
kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.
(Al-Quran, Surah Al-Baqarah, Ayat 168)


Firman Allah:

Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu,
iaitu yang halal lagi baik dan bertakwalah kepada Allah yang kepadaNya sahaja kamu beriman.
(Al-Quran, Surah Al-Maidah, Ayat 88)


Firman Allah:

Oleh itu, makanlah (wahai orang-orang yang beriman) dari apa yang telah dikurniakan Allah kepada kamu dari benda-benda yang halal lagi baik, dan bersyukurlah akan nikmat Allah, jika benar kamu hanya menyembahNya semata-mata.

(Al-Quran, Surah An-Nahlu, Ayat 114)



::nina says::
belajar dari kesilapan...


Photobucket

♥niNa SyakiNa♥ DALAM BUNGA CANTIK ADA NINA

10 Leave Here, Comments and Lovely Words:

Hanis Azla said... [Reply to comment]

bagus ni.. boleh diperbetulkan mana yg tak betul tu.. thanks yer..

zura@iwan said... [Reply to comment]

thks sharing..

Encik MamaT said... [Reply to comment]

makan ikut sunnah.. dalam sunnah ada kejayaan...:)

Jiji-Fify said... [Reply to comment]

menarik sangat! tahnks for sharing k!

echah mashuri said... [Reply to comment]

wahh...info menarik:)

Secret Drifter said... [Reply to comment]

the person yg bagi u hoax ni xpandai nak elaborate or get the facts right..

::mak incik:: said... [Reply to comment]

salam... nk share ek nina.... thnks.. ;)

Nadia Mashuri said... [Reply to comment]

hehee..
betul2..
nenek saya sgt3 melarang cucu nya makan organ dalaman ayam..

AshRuff said... [Reply to comment]

agree with most of it kecuali soya because all the research done is still debatable

bleh baca lbih lanjut kt sini:
http://www.veganhealth.org/articles/soymessina

"Based on the bulk of the evidence soy appears to be perfectly safe for nearly all healthy individuals when it is consumed in reasonable amounts".

the keyword here is moderation

=)

blog.khaltamarplus.com said... [Reply to comment]

Bagusla tips ni. Tips saintis bukan Islam hanya berdasarkan pemahaman mereka tanpa 'guide'. Tips Nabi ada guide dari Pencipta.